05/11/2021
אדריכלות נוף ופיתוח נוצרה מתוך התפיסה שמאמינה כי האדם הינו חלק בלתי נפרד מהסביבה שלו וכחברה מתקדמת אנו מחויבים לניהול ראוי של הסביבה ושל המשאבים שלה, תוך כדי שהיא שמירה מתמדת על איזון בין תהליכים של פיתוח, שימור ושיקום. במאמר זה נרחיב אודות תפקידו של יועץ פיתוח , המשמעות שלו בליווי כל פרויקט בנייה והצורך בייעוץ נוף ופיתוח למעשה בכל פרויקט בנייה בימנו.
תחומי העיסוק של אדריכלי נוף או יועץ פיתוח מומליצים
אדריכל נוף הינו האדם שמתכנן, מעצב ומפקח על ההתחדשות ופיתוח של שטח קרקע חיצוני כמו גינה, פארק, מתחם בילוי, (ים, בריכה), שכונת מגורים וגם אזור תעשייה ומסחר. הוא מעצב את החלל הציבורי כאזור מפגש בין אנשים, קהילות, טבע ואדם. הוא משלב תשתיות הנדסיות במרחב, מתווה דרכים, משקם אזור פגוע ומשמיש אותו לטובת האדם והסביבה. כמו כן, אדריכלי נוף שמגיעים עם ידע עשיר בתחומי אקולוגיה, הנדסה כלכלה וכד', יודעים להעריך שינויים עתידיים בנוף ובהתאם לזאת לקבוע מדיניות תכנון ותכניות לשימוש ולפיתוח.
יועץ פיתוח –השקעה לטווח ארוך
שכירת יועץ פיתוח תהייה אחת ההשקעות הנבונות ביותר עבור כל פרויקט בנייה. היתרון הגדול בסיוע שלו הוא שלהבדיל מבעלי מקצוע אחרים באותו ענף, יועץ פיתוח ופיתוח מוכשר לראות את כל התמונה הרחבה של הפרויקט כשהוא יודע לגלוש החוצה מעבר לאתר עצמו, עד לנוף המרוחק. הוא ידע לאתר כל בעיה שאנשי מקצוע אחרים לא ידעו לזהות, להבין את מכלול האילוצים, לתת מענה יצירתי וליצור תכנית מוצקה שתטפל בהכל ותכסה כל פרט בלי להחסיר את הנוף הנשקף מהמקום.
למה אנחנו זקוקים יועץ פיתוח בתכנון גינה?
גינה כיום היא חלק אינטגרלי מהבית עצמו, רק שהיא ממוקמת בחוץ עם תנאים ואילוצים משלה. היכולת ליישם את מכלול הרצונות והרעיונות שיש לדיירי הבית והגינה בשטחם הינה משימה לא פשוטה שכן יש מנעד של אילוצים שקשורים לסוג האדמה, לתשתיות ולמבנים הממוקמים בסמוך אליה.
כדי להגיע לגינה האולטימטיבית בדיוק כמו שהדיירים מדמיינים הם יזדקקו לסיוע של יועץ פיתוח שמנוסה בתחום עיצוב גינות שיקשיב לכל החלומות שלהם הצרכים, ילמד אותם וידע לעצב עבורם את הגינה האופטימלית. כדי לעצב גינה יפה ומרשימה, אדריכל הנוף ייקח בחשבון את מידות הגינה, את כיווני האוויר, את האקלים שמאפיין את האזור, ימפה את השטח לכמה חלקים – כניסה לגינה אזור מדשאה, בריכה, פינת משחקים, פרגולה וכדומה.
היה ומדובר בגינה עם עצים וצמחייה מרובה הוא יידע לתכנן את המרווחים נכונים בין העצים, לבחור את סוג העצים בהתאם למיקומם הגיאוגרפי – מישורי, הררי, צפון או דרום הארץ וכולי. הוא גם יסייע בהקמה של מערכת השקיה מתאימה ויתכנן ניקוזים עמידים שימנעו הצפות בעונת החורף.
איך יועץ פיתוח מונע טעויות בעתיד?
מתוקף תפקידו, יועץ פיתוח ישמש לא פעם גם כיועץ פיתוח במגוון פרויקטים. כאמור, כל תחום הבנייה מחייב עמידה בכל התקנות והחוקים זאת כדי למנוע אסונות באתרי הבנייה וההתמוטטות של מבנים ותשתיות. לא פעם שמענו על מבנים שנראו מאוד עמידים אולם קרסו בשל תקלות בתכנון, על כן, שירותיו של יועץ פיתוח ונוף שלוקח בחשבון את מכלול הנתונים שיש להם זיקה למבנה כמו מערכת האינסטלציה, החשמל והביוב, הינם הכרחיים בכל פרויקט בנייה. אדריכל נוף
כמו כן, יועץ פיתוח מתייחס לא רק למבנה עצמו, כי אם גם לכל הסביבה שבסמוך למבנה. כשעוסקים בבניה של מבנה גדול, נדרש יהיה גם שירות והכוונה של פיתוח הנוף שמסביב, שכן ככל שהמבנה גדול יותר הוא עשוי גם להשפיע על הנוף ולשנות אותו. לדוגמא, כדי להחליט היכן להקצות מקום לחניון לצד מבנה כלשהו או היכן להקים את תחנת האוטובוס או גינה ציבורית – על כל זה ידע ידע לתת מענה במקצועיות רבה יועץ פיתוח ונוף.
שילוב של נוף ועיר
הטבע העירוני הינו אחד האלמנטים המשמעותיים בעבודה של אדריכל הנוף. ההפחתה בשטחי ירוק ברחבי העיר מחייבים את אדריכלי הנוף לייצר פתרונות שמחדירים את הטבע לכרך, החל מצמחייה, עצי פרי וכל מה שיש לו זיקה לטבע ויכול להשתלב בעיר. כיום, תכנון נוף הינו פרמטר לצורך קבלת היתר בנייה, משמע, כל צד מכיר בחשיבות של תכנון נוף בחיינו. תכנית אדריכלות נוף של פרויקט במרחב עירוני תכלול פירוט בהתאם לשטח והמקום. היא תתאר את הפיתוח והתכנון הטופוגרפי ואת כל השטחים הירוקים, את דרכי הגישה למבנה, תיצור תכנית צמחיה והשקיה, תכנית שלד וכולי. על כלל התכניות נדרש לעמוד בהנחיות הרשות המקומית או העירייה. תכנית אדריכלית תיקח בחשבון גם כל רכיב תפעולי כגון תקציב וצרכים, גיבוש תכנית ריאלית שתשיג היתר בנייה, לצד כל אלמנט עיצובי כגון שילוב הנוף בסביבה של המבנה או השכונה. אדריכלות נוף במסגרת פרויקט בניין או שכונה תדע ליצור את החיבור בין התושבים לסביבת החיים שלהם, למצוא את השביל שמשדך את הדיירים עם המבנה ומחבר בין העבר של המקום לנוף המיועד.
מה יועץ פיתוח ?
כל פרויקט הנדסי כולל בתוכו רמה מסוימת של מורכבות. פרויקט בנייה שנועד להקים מבנה רב קומות או אפילו בית קטן הינו פרויקט מורכב למדי מבחינה תכנונית, ניהולית והנדסית. פרויקט בנייה מצריך תכנון הנדסי, הכנת כתב כמויות והגדרת לוחות זמנים לעבודה משולבת של אנשי מקצוע שלא תמיד מכירים האחד את השני. ישנם מהנדסים, פועלים וגורמים ביורוקרטיים ברקע. במהלך התקדמות הפרויקט, נחוצה פעולות פיקוח בלתי מתפשרת. פיקוח בנייה ימנע תקלות ובזבוז. הפיקוח ימנע חריגות ואי התאמה לתוכניות ובנוסף יסייע לעמידה ביעדי תקציב וגימור.
תפקידו לתכנון את פיתוח השטח כגון חלחולי גשמים , גבהי טופוגרפיה, ועוד . שמטרתם להתאים למבנה את הסביבה